Hoe lang mag een baby in een kinderstoel zitten?

Hoe lang mag een baby in een kinderstoel zitten?

Het is belangrijk dat je je baby niet te lang in de kinderstoel laat zitten – zeker in het begin nog niet. Waarom? Dat lees je hier.

Hoe oud zijn baby’s als ze gaan zitten?

De meeste kinderen zijn ongeveer 6 tot 9 maanden als ze zelfstandig gaan zitten. Ze kunnen dan zelf in zithouding komen, hun hoofd rechtop houden en hun rug recht. Als je baby eenmaal goed zelf kan zitten, hoef je ‘m niet meer in een kinderstoel met newborn set te zetten, maar er wordt wel aangeraden om je baby nog niet te lang in een ‘gewone’ kinderstoel te zetten.

Let op: ‘zelfstandig zitten’ betekent dus niet dat je kind blijft zitten als jij je kind zelf in een zithouding hebt gezet.

Waarom mag een baby niet zo lang zitten?

Het lijfje van je kind is nog niet zo sterk en nog volop in ontwikkeling. Je baby heeft fysiek de ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen. Je baby heeft in een geforceerde zithouding minder mogelijkheden om z’n motoriek te oefenen. Daardoor kunnen ze in een later stadium bepaalde stappen van hun motorische ontwikkeling overslaan, zoals tijgeren of kruipen. Als gevolg daarvan gaan kinderen soms billenschuiven en kan het langer duren voordat je kind leert staan of lopen.

Bovendien zijn de rugspieren en wervelkolom van je baby nog niet zo sterk. Door je kindje te lange tijd in een zithouding te forceren, kan de rug inzakken en kan er mogelijk zelfs spierzwakte ontstaan. Hierdoor kan je kind later moeite krijgen met een goede rechte houding.

Hoe lang mag een baby in een stoel zitten?

Het advies is om een baby niet meer dan 2 uur per dag in een gedwongen houding te zetten. Dat is dus alle tijd bij elkaar opgeteld dat je kind in bijvoorbeeld een autostoeltje zit, kinderwagen, wipstoel, kinderstoel… Kortom: alle plekken waar je baby niet plat ligt.

Ook als je baby eenmaal zelf kan zitten, doe je er goed aan om de tijd in de kinderstoel zo kort mogelijk te houden, omdat het rechtop zitten en alle indrukken behoorlijk vermoeiend kunnen zijn.

Welke kinderstoelen zijn geschikt vanaf de geboorte?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende kinderstoelen te koop die geschikt zijn vanaf de geboorte. Hieronder zie je de top 3.

Stokke Tripp Trapp met newborn set
 
Stokke Tripp Trapp

  • De populairste meegroeistoel
  • Geschikt vanaf de geboorte
  • Veel accessoires verkrijgbaar

Meer info

Bekijk bij bol.com
Kidsmill Up!
 
Kidsmill Up!

  • Meegroeistoel van Nederlands merk
  • Inclusief geïntegreerd eetblad
  • Beveiliging tegen achterover vallen

Meer info

Bekijk bij bol.com
top