Help, mijn kind wil niet in de kinderstoel blijven zitten!

Kind wil niet in kinderstoel zitten

Heb je een kleine Houdini die zich telkens weer uit z’n kinderstoel weet te wurmen? Of is het iedere keer weer een gevecht om je kind in de kinderstoel te zetten? Wij helpen je graag!

Verzet tegen de kinderstoel

Het liefst eet je natuurlijk gezellig met z’n allen aan tafel. Maar soms denkt je baby of peuter daar héél anders over. Zodra je ‘m in de kinderstoel wil zetten, begint hij met zijn luidruchtige protest en wilde gespartel. No way dat je je kind nu nog in de kinderstoel gewurmd krijgt… Wat is er aan de hand? En waar komt toch dat verzet vandaan?

Baby’s en peuters zijn eigenwijze wezens. Zeker als de peuterpuberteit eenmaal is aangebroken, zal je merken dat je kind zich overal tegen verzet. Dus ook tegen de kinderstoel. Dat is ook niet gek, want in een kinderstoel zit -ie min of meer ‘vast’, al dan niet met een tuigje. Dat beperkt je kind in zijn of haar bewegingsvrijheid en dat is natuurlijk reden tot verzet!

Hoe kun je je kind toch op z’n kinderstoel laten zitten?

Jij bent het grote voorbeeld van je kind. Het liefst doet je mini-me alles precies hetzelfde als dat jij dat ook doet. Dus ook het liefst op een ‘grote mensen’-stoel zitten. En zélf op de stoel klimmen. Of toch op z’n minst gewoon aan de tafel zitten – niet in een stoel met een eigen tafelblad.

Er zijn een paar opties:

Doorzetten en je kind toch in de kinderstoel zetten
Als je toch wil volhouden, dan kun je je kind ‘dwingen’ om in de kinderstoel te gaan zitten. Maar of dit het gezellig maakt aan tafel, is zeer de vraag. Waarschijnlijk gaat je kind toch niet eten en het is bijzonder vermoeiend om telkens maar weer de strijd aan te moeten gaan. Vraag jezelf dus af of dit de weg is die je in wil slaan.

Je kind in een andere, ‘grotere’ kinderstoel zetten
Je kunt kinderstoelen niet over één kam scheren: de ene stoel is de andere niet. Misschien heeft je peuter wel een hekel aan die ene kinderstoel, maar vindt -ie bijvoorbeeld een meegroeistoel wel helemaal prima. Daarin heeft -ie meer ruimte en zit hij, net als de grote mensen, gewoon aan tafel. Een ander voordeel is dat je kind zelf in- en uit de stoel kan klimmen, wat hem een groter gevoel van zelfstandigheid geeft en waardoor er misschien wel minder strijd ontstaat.

Je kind op een stoelverhoger zetten
Wil je peuter per se op een ‘grote mensen’-stoel zitten? Overweeg dan om een stoelverhoger aan te schaffen. Dit zijn speciale zitjes die de zitting van een gewone stoel wat hoger maken, waardoor je kind op de juiste hoogte aan tafel kan zitten.

Topmark Up
 
Topmark Up

  • Betaalbare stoelverhoger
  • Inclusief 5-puntsgordel
  • Hoog genoeg voor kleine kinderen
Bekijk bij bol.com
BabyJem Booster
 
BabyJem Booster

  • Zeer goedkoop
  • Simpel maar vrolijk design
  • Geschikt voor oudere kinderen
Bekijk bij bol.com
Prince Lionheart Soft BoosterSEAT
 
Prince Lionheart Soft BoosterSEAT

  • Makkelijk schoon te maken
  • Gemaakt van stevig schuim
  • Voor binnen en buiten
Bekijk bij bol.com
 
Je kind op een kleine stoel aan een klein tafeltje zetten
Ben je er niet zo aan gehecht dat je kind aan dezelfde tafel zit als de rest van het gezin, dan kun je ook kiezen voor speciaal kindermeubilair: een laag tafeltje met bijpassend stoeltje. Het voordeel hiervan is dat hij zelf kan zitten en opstaan, waardoor hij minder het gevoel heeft dat -ie gedwongen wordt. Of kies voor een kubus kinderstoel, die je zowel als laag kindermeubilair als als hoge kinderstoel kunt gebruiken.

top