Tot welke leeftijd mag je kind in een kinderstoel?

Tot welke leeftijd kinderstoel

Er is meestal niets gezelligers dan met het hele gezin aan tafel zitten. Maar vanaf wanneer mag je kind in een kinderstoel? En tot welke leeftijd is een kinderstoel geschikt? Je leest het hier.

Vanaf wanneer mag je kind in een kinderstoel?

Een kind leert ongeveer wanneer hij of zij 6 maanden oud is, zelfstandig zitten. Dat betekent dat hij voor langere tijd zijn hoofd rechtop kan houden. Ook is het belangrijk dat je kindje niet in elkaar zakt, dat is namelijk slecht voor de ontwikkeling van de rugspieren en wervelkolom.

Kan je kindje zelf blijven zitten, dan kan hij of zij in een kinderstoel aan tafel zitten.

En pasgeboren baby’s dan?

Wil je een kinderstoel vanaf de geboorte van je kindje gebruiken, dan heb je daar meestal een speciale newborn set voor nodig. Dit is een gewatteerd zitje waarin je baby kan zitten of liggen, met de juiste ondersteuning. Deze zitjes hebben vaak ook een ingebouwde 5-puntsgordel voor extra veiligheid.
 

Stokke Tripp Trapp met newborn set
 
Stokke Tripp Trapp

  • De populairste meegroeistoel
  • Geschikt vanaf de geboorte
  • Veel accessoires verkrijgbaar

Meer info

Bekijk bij bol.com
Kidsmill Up!
 
Kidsmill Up!

  • Meegroeistoel van Nederlands merk
  • Inclusief geïntegreerd eetblad
  • Beveiliging tegen achterover vallen

Meer info
Bekijk bij bol.com

 

Tot welke leeftijd is een kinderstoel geschikt?

Wanneer is welke kinderstoel eigenlijk te gebruiken? De meeste kinderstoelen zijn geschikt tot je kind een jaar of 3 is. Met een meegroeistoel kan het langer, zelfs tot je kind verder in de puberteit is. Tot welke leeftijd je kind plezier heeft van een kinderstoel, hangt af van een aantal factoren.

De lengte van je kind
Op een gegeven moment is je kind lang genoeg om op een gewone stoel aan tafel te zitten. Dat is een logisch moment om over te stappen van de kinderstoel naar een ‘grote mensen’-stoel. Is je kind nog net iets te kort, maar te lang voor een gewone kinderstoel, dan kun je een stoelverhoger gebruiken.

Het gewicht van je kind
Veel kinderstoelen hebben een maximale draagcapaciteit. Zo zijn veel kinderstoelen bijvoorbeeld geschikt tot een maximaal gewicht van 15 kilo; dat is ongeveer wanneer je kind 3 jaar is. De meeste meegroeistoelen gaan mee tot je kind een volwassen gewicht heeft bereikt, dus dan is er geen noodzaak om de kinderstoel in te wisselen als jij en je kind dat (nog) niet willen.

Wat je kind zelf fijn vindt
Sommige kinderen zijn al heel snel klaar met hun kinderstoel en willen graag in een ‘grote mensen’-stoel zitten. Andere kinderen vinden het juist heerlijk in hun kinderstoel. Tot welke leeftijd je kind in een kinderstoel blijft zitten, hangt dus ook voor een groot gedeelte af van wat je kind zelf fijn vindt.

top